Velden zijn niet correct ingevuld

Trainingen

Vanuit Vitaal Vrijwilligerswerk bieden we trainingen aan voor vrijwilligers. Deze trainingen worden gegeven op diverse locaties in Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel.

Het volledige aanbod vindt u hieronder. Mist u nog een bepaalde training? Mail uw suggesties naar info@vitaalvrijwilligerswerk.nl.


Herkennen van en omgaan met kinderen met bijzonder gedrag

14 maart 2019, 19.00 - 22.00 uur (Veendam) , kosten € Gratis

Elk kind is uniek en elk kind heeft talenten en uitdagingen. Voor het ene kind zijn die groot en voor het andere kind zijn ze behapbaar. Als je als vrijwilliger werkt met kinderen, dan is het soms prettig wat handvaten te krijgen. Juist voor die kinderen, die bijzonder en niet alledaags gedrag laten zien.

Bekijk de training

Herkennen van en omgaan met mensen met dementie

Er zijn 2 momenten, eerste moment: 5 februari 2019, 13.00 - 16.00 uur (Nieuwe Pekela)

Omgaan met mensen met dementie kan soms lastig zijn. Zowel voor jou als vrijwilliger, als voor de persoon met dementie en zijn of haar omgeving. Ook omdat niet altijd zichtbaar is of je te maken hebt met iemand met dementie. Meer kennis over dementie kan je helpen om als vrijwilliger beter met deze doelgroep om te gaan. Deze training wordt verzorgd door Samen Dementie Vriendelijk. Kijk voor meer informatie ook op www.samendementievriendelijk.nl.

Bekijk de training

Herkennen van en omgaan met mensen met financiële problemen

Er zijn 2 momenten, eerste moment: 8 april 2019, 09.30 - 12.30 uur (Borger) , kosten € Deze training is gratis voor vrijwilligers

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens financiële problemen. Er rust nog altijd een taboe op het hebben van schulden en dit leidt tot stress en schaamte. Als vrijwilliger kan het best lastig zijn om financiële problemen met iemand bespreekbaar te maken. Wat kun je doen om iemand te helpen en wanneer is er professionele hulp nodig? Meer kennis over financiële problemen en de hulp die er mogelijk is kan je helpen om mensen een stapje verder te helpen.

Bekijk de training

Training Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en verbale agressie

18 april 2019, 19.00 - 22.00 uur (Winschoten) , kosten € De training is gratis voor vrijwilligers

Als vrijwilliger kun je te maken krijgen met grensoverschrijdend en verbaal agressief gedrag. Het kan zijn dat mensen kritiek hebben op de situatie of op jou als vrijwilliger. Mensen kunnen hierdoor geïrriteerd raken, boos of zelfs woedend. Je kunt hierbij te maken krijgen met moeilijke situaties of situaties die je als dreigend of bedreigend ervaart. Meer kennis en tips over grensoverschrijdend en verbaal agressief gedrag kan je helpen in het omgaan met deze lastige situaties.

Bekijk de training

Training Communiceren en omgaan met grenzen

Er zijn 2 momenten, eerste moment: 14 februari + 7 maart 2019, 19.00 - 22.00 uur (Stadskanaal) , kosten € Gratis voor vrijwilligers

Heb je het wel eens ervaren? Je hebt een gesprek met iemand en je hebt het gevoel dit loopt niet helemaal lekker… Maar toch heb jij er belang bij, om dit gesprek tot een goed einde te brengen. Of je denkt tijdens een gebeurtenis: “Hey, dit is niet zoals ík het zou willen…”. Hoe zou je dan het tij kunnen keren?

Bekijk de training

Training Gastheerschap

7 februari 2019, 13.00 - 16.00 uur (Emmen) , kosten € Gratis voor vrijwilligers

Als vrijwilliger ga je om met diverse mensen en doelgroepen in verschillende omgevingen. Goed gastheerschap kan hieraan een bijdrage leveren, zodat personeel, vrijwilligers, klanten en bezoekers zich prettig en welkom voelen. Ook draagt goed gastheerschap bij aan positieve waardering en kan het lastige situaties voorkomen of verbeteren. Klantvriendelijk en klantgericht werken zijn hierbij belangrijke factoren, maar bij gastheerschap komt meer kijken! In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: • Wat betekent gastheerschap en hoe kan dit worden ingezet • De ‘klant’ als ambassadeur • Hoe kan ik gastheerschap vorm geven in mijn rol als vrijwilliger • Hoe ga ik om met lastige situaties

Bekijk de training

Training LVB (licht verstandelijk beperkt) en bijkomende problematiek (verdiepingstraining)

Er zijn 2 momenten, eerste moment: 26 februari 2019, 13.30 - 16.30 uur (Assen) , kosten € Gratis voor vrijwilligers

In onze samenleving wonen veel mensen met een licht verstandelijke beperking. Vaak zelfstandig in de wijk. Aan de buitenkant is soms niets te merken aan deze doelgroep en ook draait het merendeel redelijk mee in onze maatschappij. Toch lopen ze tegen problemen aan en worden ze vaak niet begrepen door hun omgeving. In de basistraining hebben we gekeken wat een verstandelijke beperking is, wat oorzaken zijn, welke problemen ze tegen komen in het leven en hoe je hier mee om kunt gaan als vrijwilliger.

Bekijk de training

Verdiepingstraining Herkennen van en omgaan met mensen met een psychische aandoening

21 maart + 4 april 2019, 19.00 - 22.00 uur (Assen) , kosten € Gratis voor vrijwilligers

In de training “Herkennen van en omgaan met mensen met een psychische aandoening” kwamen regelmatig vragen of casussen aan bod die in de training niet konden worden behandeld. Daarom is er een verdiepingstraining ontwikkeld voor vrijwilligers die nóg meer willen weten over psychiatrie of dit daadwerkelijk in het vrijwilligerswerk tegenkomen.

Bekijk de training